VINKÆLDEREN – DEN PERFEKTE OG DEN PRAKTISKE

VINKÆLDEREN – DEN PERFEKTE OG DEN PRAKTISKE

Vintage Port, som alle fine vine, foretrækker at forblive uforstyrret, liggende på siden i et mørkt og i det mindste lidt fugtigt sted ved en stabil temperatur på mellem 10° C og 14° C for at modne ordentligt.

Men hvis du ikke er velsignet med den klassiske underjordiske stenkælder, fortvivl ikke!
Med lidt omhu, kan vinen lagres i hjemmet, eller du kan gemme det i specialiserede kældre.

Ved vurderingen af dit hjem for et egnet sted til opbevaring af Vintage Port eller en god vin disse bør dine overvejelser:

  • Et mørkt sted – lys er en fjende
  • Temperaturen skal være konstant og ikke omfatte pludselige eller ekstreme ændringer i temperaturen. Konstant temperatur er vigtigere end den ligger på de 10-14° graders temperatur, så heller konstant temperatur end et køligt sted.
  • Luftfugtighed bør ikke være et problem, medmindre du bor i et meget tørt klima

Generelt vil et lukket skab langt væk fra radiatorer eller andre varmeproducerende apparater, vinduer, døre eller endda udvendige vægge være tilstrækkelig.

Mange vinbutikker sælger specielle termometre, der giver både temperatur og luftfugtighed målinger, og disse kan være et nyttigt (og beskedent) investeringer for at overvåge forholdene i din improviseret kælder.

Alle fine vine bør opbevares liggende på deres side, og forbliver uforstyrret, indtil de tages ud for at blive nydt.

Traditionelt Vintage Port flasker kan have et stænk af hvid maling, der markere hvilken side der var opad på lageret, så skorpen ville udvikles på samme sted.
Dette splash-mærket, hvis et er der, skal altid vende opad.

Hvad hvis der ikke er noget egnet sted for langsigtet lagring af vin i dit hjem?

Nogle vinhandlere vil opbevare dine vine for dig i deres egen temperaturkontrollerede kældre for et beskedent årligt gebyr.
Hvis de ikke er i stand til at tilbyde denne service selv, bør de være i stand til at henvise dig til en kommerciel bundet vinkælder i dit område.

Nye propper

Behovet for at komme ny propper på flasker bliver sjældnere i disse dage, dog kan det for nogle af de meget gamle Vintage Ports (før 1960’erne), anbefales at kontrollere vinen fra tid til anden for at se efter tegn på udsivning eller andre skader på kork. Nogle vinhandler vil kunne tilbyde at komme nye propper på.
Efter at en flaske har fået nye propper bør vinen stå i tilstrækkelig tid til før den drikkes (ideelt 12 måneder).

En god ide kan være en gang om året at rejse alle flaskerne op i 48 timer, så propperne har en mulighed for at tørre. Efter dette lægger du dem bare ned igen

Min egen vinkælder

Som nok mange andre, så er jeg selv også ramt at begrænset plads og ingen penge til at udgrave en stenkælder under huset (det ville kommunen nok heller ikke være glad for).

Derfor har jeg omdøbt en skab til Jensen Vinkælder. Ikke den bedste løsning, men den løsning der var mulig.

Jeg overveje at får skabet isoleret, således at der kommer en mere konstant temperatur og at få mere “hermetisk” lukkede døre, således at temperaturen er mere konstant.

Skabet er i forvejen ca. midt i huset, så temperaturen er forhåbentligt mere eller mindre konstant. Jeg har “vedlagt” følgende billeder