DOW’S PORTVIN

DOW’S PORTVIN

Historie

I mere end to århundreder navn Dow’s er blevet forbundet med den fineste Port fra vinmarkerne i den øvre Douro-dalen.

Gennem det 20. århundrede og ind i det 21., har Symington familien bygget på arven fra de foregående Silva og Dow familier. Generationer af Symington vinproducenter har arbejdet på Dows vinmarker: Quinta do Bomfim og Quinta da Senhora da Ribeira, og har fra disse skabt Dow’s fremragende koncentreret vine, der, når de er unge, er intense og tanninrig.

Dow attraktive og karakteristiske tør finish er genkendelig kendetegnende for vine fra dette store Portvins hus.

Historien om Dows er usædvanligt blandt alle de store Portvins huse. Det begyndte i 1798, da Bruno Da Silva, en portugisisk købmand fra Oporto, lavet en rejse, som var den modsatte af de første britiske købmænd. Bruno oprettet en virksomhed i London, hvorfra han importerede vin fra sit fædreland. Han giftede sig med en englænderinde og blev hurtigt optaget i London samfund, hvor hans forretningssans førte til et fint ry for sine vine. Men udbruddet af Napoleonskrigene satte hans forretning i fare. Ufortrødent, anvendt Bruno Da Silva ‘kapersbrevene’ (dronningen gav ret til at udstyre et handelsskib med kanoner) til at sikre sikker passage af hans Portvin fra Porto til Bristol og London. Hans blev den første og eneste selskab, til at transport dens dyrebare last af fade af fine havne i henhold til dens egne væbnede beskyttelse i hele forræderiske Biscayabugten, en stærk afskrækkende til at angribe i en periode, hvor mindre dristige selskaber oplevede deres salg svinder ind.

Portvins shipping forretningen blev videreført af Brunos søn, John Da Silva, som i 1862 bragte Frederick William Cosens ind som partner. Sammen med John’s søn, Edward, blev de aktive partnere i Silva & Cosens. Edward Da Silva arvet sin bedstefars købmandskab og virksomheden fortsatte med at blomstre. Edward blev en højt respekteret figur i London vinhandelen og var en af grundlæggerne af Wine Trade Benevolent Society, det førende velgørenhedsorganisation, der overlever til denne dag som det vigtigste britiske vin brancheorganisation. Edward da Silva var formand til at starte med og derefter fra 1892, dens præsident i mange år.

Med den fortsatte ekspansion af virksomheden, fik Edward Da Silva og Frederick Cosens følgeskab af George Acheson Warre, hvis velkendte familie havde været involveret i Portvins handel, i dens tidligste år. George Acheson Warre blev partner i 1868 og blev dens drivende kraft i Portugal.

I 1877 fusionerede Silva & Cosens med et andet førende Port Company, Dow & Co, hvis senior partner var James Ramsay Dow, der havde lavet et navn for sig selv i 1856 med offentliggørelsen af hans vigtige afhandling, ‘An Inquiry into the Vine Fungus with Suggestions as to a Remedy.’ The Oidium svampen var på det tidspunkt ved at ødelæggende Douro’s vinmarker.

Selv om firmaet var mindre end Silva & Cosens, var Dow & Co blevet en meget højt respekteret Portvins producent med en særdeles fint ry for sin Vintage Ports, og da de to selskaber fusioneret, blev det besluttet at vedtage Dows som varemærke.

Den finansielle skarpsindighed af Edward Da Silva, den drivende kraft vinproducent George Warre og den lange erfaring og smagning ekspertise James R. Dow skulle konsolidere Dows ry som en af de førende navne i Portvins handel.

Den berømte Oxford professor George Saintsbury understregede Dows unikke forståelse, da han skrev i sin berømte »Notes on a Cellarbook« (udgivet første gang i 1920), “Der er ingen andres vine, som jeg har fundet bedre end Dows 1878 og 1890 især.

“James Suckling – The Wine Spectator (en af nutidens førende myndigheder på Vintage Port) var lige så imponeret af en anden legendarisk vin, da han smagte en over hundrede år gammes portvin – Dow’s 1896 – også lavet af hr. Silva, Warre og Dow : “De gamle {1896} Portvine havde stadig en fantastisk rubinrød farve med en granat kant, og det lugtede af rosiner, sort peber og bær. Det var fyldig, med masser af frugt sammen med lag af fløjlsbløde tanniner. Det var fantastisk. ”
Han tildelt denne Port 98 point (på Dows Tohundredeåret smagning i 1998), hvilket svarer til en “klassisk” rating i Wine Spectator’s 100-skalaen.

Ved udgangen af det 19. århundrede havde Silva og Cosens blevet en af de største Portvins huse og virksomheden indledt et program for omfattende investeringer i Douro med købet af tre meget fine vingårde: Quinta do Zimbro i 1887, Senhora da Ribeira i 1890 og Quinta do Bomfim i 1896.
Det var væsentligt mere end nogen anden traditionel Port hus nogensinde havde investeret i bedste kvalitet områder i Douro dalen.
Indkøbene var velvalgte: nu, mere end et århundrede senere er de områder, hvor disse vinmarker ligger anerkendt som værende i hjertet af de fineste områder i hele dalen

Symington

Andrew James Symington rejste til O’Porto i 1882 i en alder af 18 at arbejde for Grahams, en anden skotsk familie som var etableret i Portugal.

Ikke længe efter, arbejde Andrew på egen hånd i Portvins handel, hvor han efterhånden opbygget et ry som en ekspert smagsprøve. I 1894 gennemførte han den berømte Burnay Port salg på vegne af den portugisiske regering. Ved 1905 var han blevet partner i Warre & Co, den første og ældste britiske Port selskab etableret i Portugal, og i et par år blev han selskabets ene ejer.
 
På dette tidspunkt havde Warre familien, som var de vigtigste ejere af Dows, havde ingen resterende interesse i selskabet, der bar deres navn.
I 1912 besluttede , Dow senior partner, George A. Warre at vende tilbage til England og inviterede derfor Andrew til at administrere Douro-dalen vinmarker i Dow, dets Lodges og lagrene i Gaia. I samme år fandt en aktieombytning fandt sted, hvorved Andrew fik en ejerandel på 30% i Dows og George til gengæld tog aktier i Warre & Co.
 
Den succesfulde partnerskab mellem Symingtons som Port producenter i Douro og Gaia og Warre i London søger efter salget, varede i et halvt århundrede indtil 1961, da Symingtons endelig blev eneejere af Dows. Hjemmeside : www.dows-port.com