Vintage Årgange – Generelt oversigt over de enkelte år

Vintage Årgange – Generelt oversigt over de enkelte år

Med Vintage, er det således at der ikke hvert år laves Vintage.

Da der er tale om en helt speciel vin med hensyn til kvalitet, så er de kun de år, hvor alle de forskellige parametre i forhold til portvins fremstilling passer sammen, at der deklareres Vintage.
Samtidigt er det ikke alle producenter der deklarere, da der kan være forskel på de forskellige områder i Douro dalen.
Der ud over skal der også gives tilladelse fra IVP (også kaldet Portvins institutet, da det kan ske at en producent syntes at der er tale om Vintage kvalitet, men at IVP ikke syntes det.

Nedenstående liste er hentet fra netop IVP og indeholder en overordnet beskrivelse af de enkelte Vintage år

  • 2007 – November og februar var særdeles regnfuld. Over gennemsnitlige nedbør blev registreret igen i maj og specielt juni, især i den øvre Douro. Mellem maj og august, var temperaturerne under gennemsnittet, især i den øvre Douro. Selvom året begyndte med vinsygdomme, har en en varm august temperatur og et tørt og varmt september resulterede i en afbalanceret druer. Vine med god kvalitet, elegant, med fin struktur og fløjlsagtig garvesyre. Den største Vintage erklæring til dato.
  • 2003 – Normal regnfuld vinter. Tørt forår. Normal sæson temperaturer bortset fra slutningen af juli og begyndelsen af august (45 º om dagen og 30 º om natten). Høst under unormalt høje temperaturer. Fyldig vin med tanniner, der giver dem en god alderdom potentiale. Ekstraordinær høj kvalitet.
  • 2000 – Tør vinter, med 15-40% mindre regn. Varm februar og marts, regn i april og maj. Nogle regn fra juni til august. Langsom modning: høst forsinket i to uger. I september var temperaturer omkring 40 º Fremragende kvalitet Vin, kompakt og tiltalende, selv ved unge vine, frugt meget tydeligt.
  • 1997 – Atypiske år. Tør vinter med et varmt februar. Regnfuld forår og kold maj. Lang sommer, varmt og tørt. Vine fuld af garvesyre, nogle af dem af fremragende kvalitet.
  • 1994 -En “monumentalt” vintage endnu mere intens end i 1992, med garvesyre og frugt koncentration. Ifølge James Suckling fra det amerikanske magasin Wine Spectator, der tilbage i 1997 tildelt den højeste rating (100 point) til Taylor og da Fonseca årgange, samt første plads blandt de hundrede bedste vine i det pågældende år, “Store Vintage Ports, som dem fra i år kommer omkring kun et par gange i sit liv “. Fremragende vejr, høst under ideelle betingelser, med perfekt druer.
  • 1992 -Ekstraordinær vintage, med garvesyre og frugt koncentrationer.
  • 1991 -Excellent vintage, harmonisk og rig. Varmt og tørt sommer, med kun et par lette regnbyger i begyndelsen af september. Høst under ideelle betingelser.
  • 1989 -Meget varm sommer. For tidlig høst, under ideelle klimatiske forhold. Nogle fremragende vine.
  • 1987 -Meget tør vinter og forår. Langsom modning. Meget varmt og tørt om sommeren. For tidlig høst, i begyndelsen af september. Det var ikke en årgang på grund af lav produktion. Få producenter laver Vintage, selv om der var flere single-quinta vine. Meget fin og frugtagtig vine.
  • 1985 -Vine med en meget fin aroma. Ekstraordinær høj kvalitet. En klassisk Vintage, med intens aroma og en fast struktur i frugt og garvesyre. Næsten alle producenter deklarerer Vintage. Fremragende vejr. Koldstart om vinteren, men varm februar og marts. Noget regn i foråret og normale temperaturer indtil sommer. En meget varm juni, efterfulgt af en normal sommer. Høst under perfekte forhold.
  • 1983 -Tør vinter og regnvejr i det meste af foråret. Dårlig blomstrende i mange vinmarker. Unormalt koldt år, herunder i august. Hot september. Sen og perfekt høst. Nogle ekstraordinære årgange. Nogle producenter oplyste ikke om produktion, fordi de valgte at erklære det foregående år, selvom 1983 er anset for at være det bedste år af flere bønder. Rig på garvesyre, meget aromatisk og med en stærk aldrende kapacitet.
  • 1982 -Meget tørt år. Kold vinter. God blomstrende. Meget varm sommer. Et de mest tidligt høst. Svage produktion, men med god kvalitet. Delikat og elegant vin, med en stor koncentration af aroma. Mange producenter erklærede Vintage.
  • 1980 -Tør vinter. Dårlig blomstrende under regnfuld og kold vejr, men om sommeren var varm og tør, med regn først i slutningen af september, før høst. Ekstraordinær kvalitet, men lavere mængde end normalt. Dyb rød og frugtagtig vin. Næsten alle producenter laver Vintage.
  • 1978 -Efter et forår med meget dårligt vejr, en lang og varm sommer blev der lavet nogle gode vine. 10 Single Quinta Vintage vine blev erklæret, blandt dem den første producent Vintage (Quinta do Infantado), aftappet i Douro.
  • 1977 -En klassisk Vintage. Mørke rød og frugtagtige vine, rig på garvesyre, med en god alderdom kapacitet. Næsten alle producenter lavede Vintage. Kolde og regn i de første måneder af året. Sent blomstrende og langsom modning. Moderate sommer, men meget varm september.
  • 1975 – Første Vintage skal deklareres efter “April 1974 Revolution”. Føste Vintage hvor helt flasken er lavet i Portugal, efter lovgivningsmæssige forudsætninger. Efter en regnfuld vinter, var det en varm og tør året, især om sommeren. Nogle regn i begyndelsen af september, inden høsten. Sen høst, i begyndelsen af oktober. Knap produktion. Næsten alle producenter lavede Vintage, selv om kun få vine viste sig at være usædvanlig, afslørende sig at være mindre varige end forventet.
  • 1970 -En enestående kvalitet Vintage, med stor frugt og garvesyre harmoni, der sikrer lang levetid. Næsten alle producenter lavede Vintage. En masse regn i januar og februar, efterfulgt af en kold og tør marts. Vejret begyndte at blive varm i april, som fremmer god blomstrende og drue modenhed. Regn i august og i begyndelsen af september, men høsten blev gjort under tørre og meget varme vejr, med temperaturer nå 45 ° C i visse områder. Meget modne vine.
  • 1967 – Unormalt kolde år i begyndelsen af vinteren, med temperaturer under 0 ° C. Sen og knappe blomstrende. Varm sommer, med nogle tordenvejr. Sent høst, under gode betingelser. Nogle fremragende vine blev produceret, søde og frugtagtige, som erklæret af et lille antal producenter.
  • 1966 -Ekstraordinær høj kvalitet. Meget søde vine og rig på garvesyre, nogle af dem sublime, med stor aldrende kapacitet. Næsten alle producenter lavede Vintage. Normal vinter, med nogle regn, men bagefter vejret blev tørt mellem april og september. Druer med et højt blodsukker, nogle af dem brændt. Den har kun regnede lidt i starten af høsten (slutningen af september). Knap produktion.
  • 1963 -En klassisk Vintage, intens og afbalanceret, dyb-lilla, frugtagtig og med et stort aldrende kapacitet. “En apoteose af Vintage”, som Chantal Lecouty sagde. Næsten alle producenter lavede Vintage. Stor produktion. Normal vinter og koldt regnfulde forår, men med godt vejr, når blomstrende. Varmt og tørt sommer. Det småregnede kun lidt før høst. Under høsten (i slutningen af september), perfekt vejr med meget varme dage og kølige nætter.
  • 1960 -Fremragende kvalitet, med søde og elegante vine, med en god struktur og meget farve og krop. Næsten alle virksomheder laver Vintage. Meget varmt år og for tidlig modenhed. Høsten startede i anden uge af september, i første omgang med varmt vejr, men med støvregn regn og kulde efter den 24. september, hvor skadet den senere høst.
  • 1958 -Uanset årets fugtighed, var der nogle fremragende vine, med meget fin aroma og smag. Efter en kold og regnfuld sommer, blev i begyndelsen af oktober meget varmt og høsten blev afholdt under perfekte forhold. Nogle virksomheder oplyste ikke om produktionen på grund af den korte afstand til gode 1955Vintage.
  • 1955 – Fremragende kvalitet. Harmonisk vin, fyldig, dyb-lilla og meget frugtagtig. Næsten alle producenter lavede Vintage. Regnfuldt under vinteren. Varm sommer.  1950 -En delikat og sød vin. Det blev kaldt “den kære” vintage “. Kolde sommer. Sent høsten, men under perfekte vejrforhold.
  • 1948 -En klassisk Vintage. Varmt år. Høst under meget varmt vejr (nå 45 ° C). Mange tørrede og meget søde druer, på Cima Corgo, så meget, at det var svært at kontrollere gæring i nogle tilfælde. Lav mængde. Meget sød og fyldig vin. Suckling siger, at det er en af disse “magiske vine”, der kan holde et hundrede år eller mere.
  • 1947 -Ekstraordinær Vintage, elegant og meget fine. År med ideelle vejrforhold. Produktionen blev større end forventet.
  • 1945 -Classic Vintage, fyldig, dyb lilla og sød, med en stor koncentration af frugt og garvesyre. Første efterkrigs Vintage. Flasket i Portugal på grund af engelsk restriktioner. Næsten alle producenter lavede Vintage. Lav produktion år. Tørt år, med en meget varm sommer, og kun et par regnskyl i slutningen af august. Tidlig høst, der begynder i den første halvdel af september.
  • 1942 -Fremragende kvalitet, elegant og frugtagtig. Første Vintage aftappet udelukkende i Portugal på grund af krigen. Knap produktion.
  • 1935 -En klassisk Vintage, men nogle producenter oplyste ikke om produktion på grund af at have erklæret det i det foregående år (eksempel på en “split Vintage”). En harmonisk vin, rig på frugtagtig aroma og rig på garvesyre. Tør vinter, Unormalt koldt forår, med nogle frost. Sent blomstrende og fructification. Uregelmæssig sommer, men høsten opstod under ideelle betingelser. I 1937, flaskede Sandeman hele sin 1935 Vintage, derved samtidig fejrerde George V (1935) Jubilee og Kroningen af George VI (1937), med to hentydende medaljoner indgraveret på flasker.
  • 1934 -Ekstraordinær kvalitet, modne og frugtagtige, selv et år med ustabile vejr. Tør vinter, regnfulde forår. Sent blomstrende og fructification. En meget varm juli. Nogle regn i september. En sen høst i begyndelsen af oktober, med ideel vejr.
  • 1931 -Et ekstraordinært nyhed, en af de bedste af århundredet, med vine er rig på frugtagtig aroma og garvesyre, med en stor kapacitet for aldring. Men kun få huse opgivet på grund af den internationale krise, der udløste et fald i efterspørgslen efter dyre vine, og mange bestande af fremragende 1927 årgang var endnu ikke solgt. Den Vintage Prisen som blev tildel Noval med udpegning af National skal fremhæves, betragtes af det amerikanske magasin Wine Spectator i 1999 at være en af de 12 bedste vine i verden fra det 20. århundrede. Vinteren var meget tør og sommer var usædvanligt koldt og tørt, herunder august. I september steg temperatur og noget regn faldt. En sen høst i slutningen af september, under ideelle vejrforhold. På trods af uregelmæssigheder i vejret, var et par bemærkelsesværdige vine fremstillet.
  • 1927 -En klassiker, en af de bedste årgange i dette århundrede, dyb lilla, med en stor koncentration og balance af aroma. Det var også en af de største høst nogensinde. Regnen der faldt i slutningen af september var gavnligt. En sen høst, i begyndelsen af oktober, i meget varmt vejr. Meget modne druer og nogle brændte. Alle eksportører opgivet, der producerer større mængder end de sædvanlige. Udføres i 1929, denne vin faldt sammen med den Store Depression, og de erhvervsdrivende i London havde svært ved at sælge den. En del af det blev brugt i London, for at skabe blandinger af fælles Port vine.
  • 1924 -Excellent vintage, dyb lilla, med god krop og aroma. Næsten alle de store eksport huse opgivet. Undtagelsesvis kold sommer. Nogle regn i september, men høsten opstod i slutningen af denne måned, i godt vejr. Knap produktion.
  • 1922 -Fremragende vintage i form af farve, krop og styrke, meget delikat. Næsten alle de store eksport huse opgivet. Sent høst i begyndelsen af oktober, med godt vejr.
  • 1920 -En fremragende Vintage, meget elegant, afbalanceret, frugtagtig. Den første Vintage efter den Store Krig. Næsten alle virksomheder laver Vintage. En forår med dårligt vejr. En meget kold, regnfuld og tordenfuldt april, med et udbrud af meldug i juni. Sent høst, i begyndelsen af oktober, efter en varm sommer. Knap nyhed.
  • 1917 -En stor Vintage, rig på aroma og garvesyre, fyldig og med meget farve. Mange virksomheder lavede Vintage. Andre undlod at gøre det på grund af krigen situation. En sene forår og en meget varm og tør sommer, med nogle regn først i september. Sent høst i anden uge af oktober, under ideelle vejrforhold. Nogle brændt druer. En god år i kvalitet og kvantitet.
  • 1912 -En klassisk Vintage, fyldig, med en koncentration og harmoni af frugt og garvesyre. Næsten alle virksomheder laver Vintage. Et exceptionelt godt år, både hvad angår kvalitet og kvantitet.
  • 1911 -En stor Off-Vintage: Sandeman separat erklærede “Vintage Kroningen” til minde om opstigning af George V til tronen. En undtagelse i et generelt svagt år. Ifølge Ernest Cockburn, denne Sandeman Vintage “skal blive husket i lang tid som et eksempel på alt, hvad der er overlegen i Vintage Port”. En sen høst i oktober, under intens varme, efter nogle voldsomme regnskyl i slutningen af september. Meget modne druer i nogle områder af CIMO Corgo nå mere end 16 º, men hvoraf nogle allerede var rosiner eller endda rådne. Få gode vine, med meget farve, krop og sødme.
  • 1908– En stor Vintage, fin, afbalanceret, dyb lilla og fyldig, meget moden og med en traditionel aroma af “brændt kaffe”. Alle selskaber laver Vintage. En kold vinter, et meget varmt forår og sommer, især på høsttidspunktet (ultimo september), så meget, at nogle producenter oplevet problemer med at kontrollere gæringen af mosten.
  • 1904 -“En elegant Vintage” og en frugtagtig en, men ikke dyb lilla. Alle selskaber laver Vintage. På grund af problemer med at finde brandy i Portugal, mange vine blev blandet med tyske cognac og alkohol af korn eller kartofler. En tør år, med let regn i midten af september, der var gavnlige, da de køles druerne. Høsten blev gennemført umiddelbart efter regn, i godt vejr. Meget modne druer. Meget store høst.
  • 1900 -En stor Vintage, med hensyn til kvalitet og kvantitet. Delikat og harmonisk vin selv med mindre farve og krop end den mere berømte årgange. Næsten alle virksomheder laver Vintage. Sent høst i slutningen af september og begyndelsen af oktober, med godt vejr efter et par dages regn.
  • 1897 -Fremragende vintage, bemærkelsesværdige farver og smag, ifølge nogle bedre end 1896, men kun få virksomheder laver Vintage, da der er produceret Vintage det foregående år. De første høst blev gennemført i meget varmt vejr, der producerer meget hurtig gæring på nogle vin-pressere. Ifølge Warner Allen, de bedste 1896 vine havde nogle 97 tilføjet den. Der var en mangel på cognac til gavn for vin. Alkohol og cognac blev importeret fra Island, Danmark og Tyskland. Sandeman styrket sin Vintage 97, anses for at være legendarisk, med Scotch Whisky.
  • 1896 – Et ekstraordinært vintage. Alle selskaber laver Vintage.
  • 1894 -Gode vine, men i små mængder. Mange vinstokke blev angrebet af meldug. Mange virksomheder laver Vintage. Vanskeligheder med at finde brandy. Nogle vine blev styrket med cognac fra Azorerne, men den bedste af dem fortsatte med at bruge Douro brandy. Varmt og tørt sommer, med nogle regn i slutningen af september. Sen høst i begyndelsen af oktober, under ideelle vejr.
  • 1892 -Nogle gode vine, men i små mængder. Mange virksomheder laver Vintage. Vanskeligheder med at finde brandy. Nogle vine blev styrket med brandy fra Azorerne. Varmt og tørt sommer. Forskelligt modne druer, så meget, at nogle vin-presser oplevet problemer med at kontrollere gæringen.
  • 1890 -Nogle gode årgange, noget lys og tør. Kunne have været bedre, hvis vintage var blevet forsinket. Hedebølge i begyndelsen af september, efterfulgt af regnskyl i midten af måneden, men høsten har fundet sted under perfekte vejrforhold. Knap produktion. Mange virksomheder laver Vintage.
  • 1887 -“Queen Victoria’s Jubilee” Vintage, varm sommer, årgange fandt sted under ideelle betingelser, med varme dage og kølige nætter. Alle selskaber laver Vintage. Nogle anså dette for at være en af de bedste år af det 19. århundrede, kan sammenlignes med 1834. Knap produktion.
  • 1884 -Nogle store årgange. Mange virksomheder laver Vintage. En meget varm juli. Regn i slutningen af august medførte en stor mængde af “rådne” druer. Sen høst. De vine viste sig at være bedre end forventet. Knap produktion som følge af vinlus.
  • 1881 -Vine, som lovede at blive fremragende, når de var på flaske, men mange af dem viste sig at være en skuffelse. Mange virksomheder laver Vintage.
  • 1878 -Ekstraordinær Vintage, meget delikat. Alle selskaber laver Vintage. Stadig meget god i 1978, ifølge Ben Howkins. I juli blev ifølge Ernest Cockburn, nyheder fra Douro alarmerende, idet der forudsesen sen og meget lille vintage grund vinlus. Ustabil vejr i juli og august, men høsten, der blev indledt i midten af september, fandt sted i fremragende vejr. Men på Cima Corgo, meget sparsomme produktion, halvdelen af det foregående år. Mange udlejere har besluttet ikke at dyrke deres vinstokke.
  • 1875 -God årgange, delikat og elegant, lidt tørre, men som viste sig at være under forventning, modning hurtigt. Alle selskaber laver Vintage. Varmt og tørt sommer. Druer, der var næsten rosiner, med store sukkerindhold. Knap produktion.
  • 1873 -Store Vintage, med egenskaber sødme. Næsten alle virksomheder laver Vintage. Sent høst, under ideelle vejrforhold.
  • 1872 -Fremragende Vintage, med meget fine og rige vine, der viste sig at være bedre end oprindeligt forventet. Mange virksomheder laver Vintage og andre ikke, fordi de valgte at tage hensyn til det foregående år.
  • 1870 -Store Vintage, meget fin og fyldig, der kan sammenlignes med 1834, ifølge nogle forhandlere. Alle selskaber erklæret. Knap produktion.
  • 1868 -Et af de mest delikate årgange af det 19. århundrede, meget rig og stærk. En meget varm år. I august syntes druerne at være brændt og år syntes som en afskrivning. Men en let regn, der faldt før høsten reddet produktionen. Alle selskaber laver Vintage.
  • 1865 -Nogle ret gode vine. Mange virksomheder laver Vintage.
  • 1863 -En stor Vintage, en af de bedste år i historien for Port ifølge Ernest Cockburn. En meget varm år indtil udgangen af august. Alle selskaber laver Vintage.
  • 1861 -Nogle meget gode vine.
  • 1860 -Et år med gode vine.
  • 1858 -En af de store årgange af det 19. århundrede, meget fyldig. En tidlig høst i begyndelsen af september.
  • 1854 -Nogle meget gode vine.
  • 1853 -En meget regnfuld år, uden foråret. Dårlig blomstrende. Men på de mere barske skråninger, var nogle meget fine producerede vin.
  • 1851 – Excellent vintage, meget delikat, kan sammenlignes med 1820 nyhed, ifølge Forrester.
  • 1850 -Nogle gode vine.
  • 1847 -Stor Vintage. Sen høst.
  • 1844 -Delikat vin, fremragende nyhed.
  • 1842 -Fremragende vine. “En stor efterspørgsel på fyldig, sød og farverig vin”, ifølge Forrester.
  • 1840 -En stor Vintage. “Generelt rene og tørre vine”, meget fin, ifølge Forrester.
  • 1834 -En berømt Vintage, meget fin, en af de bedste af det 19. århundrede.
  • 1830 -Nogle fremragende vine.
  • 1827 -Nogle meget gode vine.
  • 1822 -Nogle gode vine, der kan sammenlignes med dem i 1821 nyhed, men kun på steder, hvor druerne blev samlet tidligt.
  • 1821 -Fremragende Vintage med hensyn til kvalitet og kvantitet. Selskabets “årlige dom”, at “den førnævnte nyhed er modenhed, en god aroma og smag, og at det kommer tæt på svunden år 1820, dog med noget mindre farve, og modenhed, men der er fade vin af endnu større kvalitet end de førnævnte tidligere nyhed … “
  • 1820 -En “udmærket nyhed … hvor alle vine var naturligt (og usædvanligt) fuld, søde og velsmagende” (Forrester), men lille mængde.
  • 1815 -“Waterloo Port”, en af de store årgange af det 19. århundrede. En Vintage sensation på den store internationale udstillinger i anden halvdel af det 19. århundrede, blev stadig solgt i løbet af 1930’erne.
  • 1812 -Fremragende vine, “meget fine”
  • 1811 -“Comet” Vintage. En meget “sterilt” og krigshærgede år.
  • 1810 -Nogle meget gode vine, med en delikat aroma og smag, men lys-rørige.
  • 1806 -Fremragende Vintage.  1802 -Nogle meget gode vine.
  • 1798 -Kvalitetsvine, ifølge nogle udtalelser bedre end dem i 1786, men Henderson mener vin fra dette år som værende “meget dårlig”.
  • 1797 -Henderson finder vin fra dette år er “meget dårlige, Tawny”, men ifølge den årlige Company dom, var det af rimelig kvalitet. År for stor produktionskapacitet, med nogle usædvanlige vine. I 1809, under det franske invasioner, under middagen med Wellington i Torres Vedras, G. henvist Sandeman til denne vin som værende “den fineste af dem alle”. En af de gæster, General Calvert, bad Sandeman at sende ham i England to tønder for vinen, en af dem til at tilbyde de Duque af York, Commander-in-Chief af den britiske hær. Siden da blev Sandeman 1797 vin kendt som “Duke of York Port”.
  • 1790 -Nogle meget gode vin. Ifølge Sandeman, var det første Vintage aftappet af George Sandeman i 1792, hvilket faldt sammen med starten af virksomhedens aktiviteter i London. Ved udgangen af det 19. århundrede, blev flasker stadig solgt. Knap produktion.
  • 1786 -Meget delikat vin. Knap produktion.
  • 1784 -God kvalitetsvine. Knap produktion, selv om selskabets ordinære dom erklæret en “rigeligt år”.
  • 1781 -Nogle meget gode vine.
  • 1780 -Anses for at være et godt år, både i kvalitet og kvantitet, men mindre end fremragende årgang i forhold til det foregående år.
  • 1779 -Ifølge den årlige dom afsagt af det selskab, en vin af “kvalitetsvin”, at “sjældent kan findes”. Stor produktion.
  • 1775 -Usædvanlige Vintage, meget delikat, der ligner en fra 1765. Ifølge nogle engelske forfattere, var dette den første vin fra Douro eksporteret til England værdig for at ansøge om titlen sande “Vintage Port”.
  • 1765 -År for fremragende kvalitet. “Mindeværdige” vin. Første Vintage til at blive vist i en Christie’s katalog, i 1768.
  • 1756 -God kvalitets vine. Ved udgangen af det 19. århundrede (1896), havde den nord portugisiske vin virksomhed “Companhia Vinicola do Norte de Portugal” flasker med denne vin til salg, der tilhører en private vinkælder