Servering af Vintage Port er ikke så svært

Servering af Vintage Port er ikke så svært

Servering af Vintage Port er ikke svært. Åbn den, server den og nyd den med dine venner og familie!

Men måske kan nedenstående punkter forbedre din og andres oplevelse.

Temperaturen:

Vintage Ports er bedst tjent med temperaturer lidt under moderne stuetemperatur, det vil sige fra 15° til 17° Celsius. Alt for koldt (fx direkte fra kælderen), og vinen vil ikke frigive alle dens aroma og smag, for varmt (20 ° eller mere), og det kan forekomme ubalanceret eller lidt “sprittet”. Hvis du tænker på alle de litterære illustrationer hvor der nydes Portvin (eller andre vine) ved siden af pejsen, så husk, at indtil midten af det 20. århundrede eller senere, var husene ikke varmet med centralvarme og kunne derfor være så koldt eller koldere end hvad en moderne Vinkælder er i dag.

Dekantering:

Se denne side

Efter Dekantering

Som alle gode vine, bør Vintage Port ideelt set kun nydes inden for en dag efter åbningen. Ældre vine, mere end 40 år, har en tendens til at være mere skrøbelige og kan forventes at miste deres friskhed og kompleksitet efter en relativt kort periode, og bør nydes i anledning af deres åbning. Det sige at en Vintage max kan holde 48 timer, men vi forsøger i vores familie at holde os til 48 minutter 🙂

De relevante Glas

Fornøjelsen af Portvin kommer i høj grad fra at være i stand til at smage dens dejlige dufte og aroma, som er en stor del af smagsindtryk. Den ideelle Port glas er tulipanformede og vil give dig mulighed for at hvirvle og luft vinen i glasset, således at dufte og farver kan blive værdsat fuldt ud.
Standard ISO tekniske smagning glas (lyder flot ikk !), eller selvfølgelig de specialiserede Vintage Port glas udviklet af den østrigske glasproducent, Riedel, er ideelle.

Et andet aspekt af glas er alt for ofte overset, nemlig renlighed.

Før du servere din Portvin, så prøv at snuse til de tomme glas.
Hvis de lige er blevet vasket, kan der være en langvarig lugt af opvaskemiddel, rensemidler (eller værre!) eller fra viskestykke der blev brugt til at tørre glasset.
Hvis glassene er på lager, kan det have samlet lugten fra en papkasse eller fra skabet. Det bedste er at skylle glassene i meget varmt vand og lad dem dræne tørt og køligt før servering af din Portvin.

Det samme forslag og retningslinjer gælder for karaffel og kanalen, hvis du bruger dem.

I en Restaurant

Selvom Vintage Port normalt serveres efter et måltid og derfor i mindre mængder end almindelige vine, skal det stadig være serveret i gode store glas.

Alt for ofte tilbyder restauranter Portvin i en meget lille hjerteligt glas fyldt til randen.
I dette tilfælde bør du bede om en hvidvin glas og overføre vinen til dette.

Hvis du har mistanke om vinen er gammel / støvet, kan du først bede om en frisk tomt glas og snuse til glasset, før du overfører vinen.
Meget ofte i travle restauranter, så tages glassene direkte fra en vaskemaskine, hvor der har været brugt stærke rengøringsmidler og de tørres eventuelt med et viskestykke, som måske ikke har været for frisk.

Traditioner

Portvin, enten i flaske eller karaffel, er traditionelt gået fra højre mod venstre eller uret rundt om bordet.

Der er en række forklaringer på dette, hvoraf den ene er, at det blev opfattet som et tegn på venskab og fred til den person, der sidder på deres venstre.
Hælde et glas portvin med højre hånd ville forhindre dig i at kunne trække dit sværd eller revolver.

En meget mere praktisk grund er, at de fleste mennesker er højrehåndet at gøre det lettere at hælde vinen med højre hånd og give det videre med den venstre.

Tradition er det også, at flasken skal holdes i omløb, og ikke sætte sig ned igen, indtil det er vendt tilbage til værten.
I det 19. århundrede var den daværende biskop af Norwich så berygtet for at glemme at sende Portvinen videre. Så kendt var han og hans dårlige vane, at traditionen opstod af man spurgte den glemsomme person (som ikke havde sendt postvinen videre) “Kender du biskoppen i Norwich?” Det var som regel et tilstrækkeligt hint til at få flasken i gang igen , men hvis nogle forvirrede personer svarede: “Nej … hvorfor spørger du?” fik de svaret “Han er en dejlig mand, men han sendte aldrig Portvinen videre!”

Oplevelsen

Vintage Port er en af de store vine i verden og nydes bedst ved slutningen af et måltid omgivet af gode venner og familie.

Den akkompagnementer En ung til moden fyldig og frugt-drevet Vintage Port er godt parret med mørk chokolade, eller med en stærk blå ost, såsom en Stilton.
Ældre, mere elegant og nuanceret Vintage Ports behøver ingen akkompagnement og bør nydes uden at blive distraheret af andre fødevarer.

Disse er de klassiske bindinger. Flere og flere folk eksperimenterer med hovedretter og Portvin, såsom Vildt eller bøf.