Portvin – De dyrebare dråber fra Duoro

Portvin – De dyrebare dråber fra Duoro

Portvinens mysterier og glæder

Efter at have smagt smagt den obligatoriske portvin til Riaslamanden (og aldrig med den helt store glæde), valgte jeg sammen med min kone for mange år siden at tage på interrail blandt andet i Portugal. Dette ændrede hele min opfattelse af portvin, da jeg der blev udsat både for noget som kvalitetsmæssigt var godt, men som også viste de mange smagsversioner man kan få med portvin.

Dette har efterfølgende gjort at jeg har investeret i flere flasker vintage portvin, men også samtidigt gjort at jeg har interesseret mig for selve processen omkring portvin.

Dette har så også fået mig til at dedicere denne del af vores hjemmeside til at have informationer og oplevelser sammen med portvin.
Dette selvfølgelig for at glæde andre som mangler informationer eller gerne vil læse om mine

Informationerne er samlet op forskellige steder (bøger, nettet) og er udtryk for det som jeg synes er interessant. (Hvis du mangler noget, så skriv en mail via Kontakt.)

Så hvad er portvin

Portvin – eller på portugisisk “Vinho do Porto” – fremstilles af druer fra verdens næstældste demarkerede vinområde omkring Dourofloden i det nordlige Portugal.
Portvin er en vin tilsat alkohol.

Den er produceret i den afgrænsede region Douro under meget særlige betingelser som følge af både naturlige og menneskelige faktorer.
Processerne til at fremstille vin baserer sig på traditionelle metoder, herunder at standse gæring af mosten ved at tilføje drue brandy (benefício).

Portvin skiller sig ud fra almindelig vin på grund af sine unikke egenskaber, en enorm vifte af typer, der, syntes jeg, kan overrasker os med rigdom og intensiteten af deres aroma, en særdeles vedholdende aroma og smag, et højt alkoholindhold (normalt mellem 19 og 22 % vol.), en bred vifte af grader af sødme (Ikke alle portvine er super søde) og et udvalg af farver.

Der er en række kategorier, der identificerer de forskellige typer af portvin.
De forskellige typer af røde Port varierer i farve fra dyb violet til lys guld med en række mellem nuancer (tawny, golden tawny, gylden og lys guld).
White Port kommer i forskellige nuancer (lysegul, halmfarvet og gyldne hvid), alle tæt relateret med vinfremstilling.

Når vinen ælder i fade i mange år, erhverver den hvide vin gennem en naturlig oxidation, en gylden nuance, der er meget lig den, en meget gammel tawny vin har.

Med hensyn til sødme, kan Port være meget sød, sød, halvtør eller ekstra tør. Hvor sød en vin vil være er valgt i løbet af produktionen, og det afhænger af, hvornår brandy tilføjes for at stoppe gæringen af vinen.

Hvilken type, der produceres af Portvinshusene, afgøres af råvinens kvalitet, der er bestemt af høstårets vejrforhold, markens kvalitetskategori  (på en skala fra A-E), samt tildelingen af årets produktionskvote Quinta (vingårdens) eller portvinshusets traditioner.

Der kan vælges mellem en række lovgivningsregulerede kategorier, og valget af type og kvalitet bliver nøje kontrolleret af Portvinsvinsinstitutet (IVDP) (Instituto Vinho De Porto) – både kemisk og organisk.

Citater

Men lidt citater kan man altid bruge

Det er mig en kær tanke, at gennem portvinen taler visdommen.” (George Meredith, engelsk novellist, 1828-1909)

Hvis portvin ikke bekommer Dem vel, er der noget i vejen med Dem, ikke med portvinen.” (Richardson, engelsk læge)

Hvis vinen forstyrrer dig under arbejdet, så opgiv arbejdet.” (Portugisisk ordsprog)