Livscyklus for portvin – Hvordan en portvin udvikler sig

Livscyklus for portvin – Hvordan en portvin udvikler sig

Tænk på portvin som på mennesker

Livscyklusen for Vintage Port, aldring på flaske i mange år, er ofte sammenlignes med levetiden for mennesker – almindeligvis en engagerende barndom, som er efterfulgt af de eventuelte akave / vilde ungdomsårene og derefter resten af årene, hvor vinen bliver mere kompleks, interessant og givende.

Selv om denne cyklus er typisk, det er bestemt ikke en 1oo% regel for portvine, Hver årgang er forskellig, og du kan ikke forudse præcist, hvordan det vil udvikle sig.
Husk på så god, korrekt opbevaring gør en forskel. Hvis vinen har været opbevaret, hvor den har oplevet hurtige temperatursvingninger eller konsekvent blevet udsat for stærkt lys, så kan dette have en negativ indflydelse på karakteren og livet for vinen.

Så hvad skal du forvente fra din ordentligt lagrede flasker af Vintage Port i løbet af deres levetid?

Her er nogle meget overordnede retningslinjer.

Som regel vil en ung vintage port være robuste – meget fuld aromatiseret, og domineret af røde og sorte bær frugtsmag. Afhængig af karakteren af de særlige årgang, og den typiske profil af et bestemt mærke eller Quinta, kan smage være meget frisk eller mere jammy (syltetøjsagtigt), og der kan være aroma eller smag af krydderier, blomster eller urter. Men det overordnede indtryk, vil næsten altid være robusthed og frugt.

Dernæst kommer, at vilde / akavede ungdomsårene. Som med børn, kan det ske pludseligt og til enhver tid, eller måske næsten ikke, men for portvin, i perioden fra omkring 8 til 10 år gammel indtil 15 eller 16 år kan alt være usikkert. Hvad sker der? Vinen bliver hverken det ene eller andet. Det pulserende frisk frugt karakter begynder at stilne af, men ingen klare nye smagsvarianter er opstået endnu ikke til at tage deres plads. Der kan være lidt eller ingen aroma, eller aroma kan synes at være kraftige, men de fungere bare ikke godt sammen i denne fase! Denne periode for Portvinen kan være lang eller kort eller næsten ikke eksisterende – Den er lidt ligesom teenagere, nogle er slemme i lang tid, nogen i kort tid og for nogen kan man næsten ikke mærke at de er blevet det

I deres sene “teenageår”, vil den smag og aroma af portvinen have udviklet sig. Frugtsmagen vil være modnet og søgt lidt i baggrunden, hvorved andre typer af smag / aroma vil træde mere frem i forgrunden. Tørret frugt, især figner, er en typisk smagvariant i en moden Portvin, men marcipan, peber, kirsebær og krydderi kan komme frem.

Fra dette punkt, indtil vinen er omkring 30 til 40 år gamle, vil kompleksiteten stige, og vinen er tilbøjelige til at udvikle yderligere aroma af honning, karamel og marcipan og du kan endda fange en duft af te eller cigar boks.

Ud over 40 eller 50 år, kan sammenligningen igen blive lavet med mennesker: Den bedste vil ældes med ynde. Portvine vil få kompleksitet, elegance og delikatesse. Den smag vil ikke ændres eller blive mere koncentreret med alderen

Og den nemme oversættelse

Men for os almindelige forbrugerene der ønsker at nyde en fin portvin, så bør man fokusere på vine yngre end 8 eller 10 år, hvis man er til “fuld” frugtsmag og ellers beholde dem indtil deres sene “teenagereår” og frem til deres 30 år, hvis man vil nyder godt af den kompleksitet af sekundære aromaer og smag, der kommer i spil. Hvis man har mulighed for at at smage vintage porte der er mere end 30 år, så gør det! Det vil være en oplevelse hvor man har mulighed for at smage nogle af de varianter vil være mere delikat og elegant end man kunne forvente fra Vintage Port.