Forskellige slags Portvin – Typerne

Forskellige slags Portvin – Typerne

Portvins typer:

Som det også er med andre vintyper, så er der i forhold til portvin mange forskellige typer af Portvin.

Som udgangspunkt anvendes de til at klassificere hvor lang tid man har været om at behandle dem, og hvorledes at de er blevet behandlet.

Dette gør, at man ud fra navnet kan få en forståelse af både smagen og kvaliteten, når man køber Portvin (husk dog, at der altid er undtagelser).

Hvid og Ruby

Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i 2-3 år. Ruby laves på ca. samme måde men udelukkende af blå druer. Tawny:
Der findes dog også billige portvine, der bærer betegnelsen Tawny, men de har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte Tawny-kvaliteter.

Tawny med aldersangivelse:

Denne type findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old og More than 40 years old. (Betegnelserne hentyder dog ikke til en eksakt alder.)

Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blandet af vine af forskellig alder.

Instituto do Vinho do Porto skal godkende, at vinen er karakteristisk for det, som man forbinder med aldersbetegnelsen.

Smagsmæssigt er de kendetegnet ved en karakteristisk (og ekstremt lækker) nøddeagtig smag.

Tawny med årstal / Colheita:

Colheita betyder årgang. Når der står fx Colheita 1997 på en portvin, er der tale om en Tawny portvin fra det år.

Vintage:

Vintage er et engelsk ord, der betyder vinhøst eller årgang.

Vintage portvin er en fornem portvinstype, der kun laves i de allerbedste år.

Den tilbringer kun ca. 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativ sen alder. Den regnes af mange for “kongen” af portvin.

Late Bottled Vintage (LBV):

Sent aftappet årgangsvin, som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring.
Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

Quinta Vintage:

Er portvin fra en enkelt vingård i modsætning til Vintage, der typisk er fra flere vingårde. Den skulle efter sigende være lidt lettere og hurtigere udviklet.

Vintage Character:

Er blandet af flere forskellige årgange med et gennemsnit på omkring 4 år. Den skulle have noget af samme karakter som Late Bottled Vintage, men samtidigt være lettere og hurtigere drikkemoden