Portvins drue typerne / drue sorter

Portvins drue typerne / drue sorter

Her finder du en oversigt over de klassiske portvinsdruer.

Historisk har der været benyttet mere end 100 forskellige druesorter i Douro-dalen, men der har tidligere ikke været den store justits med hvilke og hvor de stod.

Dette er der kommet meget mere styr på gennem de seneste 40 år.
Især har EU’s støtteordninger, som kun støtter de 5 store druesorter, flyttet meget på tilplantningerne så det kun er disse der er blevet plantet gennem de seneste 35 år.

Og som om det ikke skulle være nok så er der også kommet så meget styr på det at disse druer plantes således at der i de enkelte marker kun plantes een sort. Dette gør naturligvis høsten og alt andet arbejde væsentlig mere rationelt at druerne i den enkelte mark hele tiden er på det samme vækstniveau gennem sæsonen.

Typerne

Touriga nacional

Betragtes som den ædleste af de 5 druesorter. Den giver et lavt udbytte. Ofte omkring 1 kg. pr. vinstok.
Druen, som er lille, giver megen farve og tannin til vinen og er derfor uhyre vigtig til produktion af de bedste vintage.
Druen er som regel supersød og har derfor godt grundmateriale.

Touriga franca:

Giver godt udbytte. Giver godt med farve og komplekse smagsnuancer til vinen. Sukkerindhold lavt.

Tinto cão:

Druen der modner sidst, hvilket er en fordel at vide når høsten planlægges.
Høstudbyttet lidt større end nacional. Giver spændende smagsindtryk afhængig af vejr og vind. Sukkerindhold stort.

Tinta roriz:

Druen der vokser på høje planter er oprindeligt importeret fra Spanien. (Tempranillo)
Druen giver godt udbytte ca. 3 kg. pr. vinstok.
Den har et højt indhold af tannin.

Tinta barroca:

Er den først høstede drue. Feminin udgave som giver fylde og blødhed men uden de voldsomme tanniner og farve.