DEKANTERING AF PORTVIN

DEKANTERING AF PORTVIN

Den store udfordring

Der er skrevet rigtigt meget om dekantering af Vintage Port, så meget at nogle bliver bekymret for at de på en eller anden måde vil ødelægge vinen. (Det værste der kan ske er er at proppen går i stykker (og det sker tit)

Sandheden er dog at Vintage Port er en af de nemmeste vine at dekantere.

Faktisk kan du øve dig på din dekantering færdigheder på masser af Portvin, inden du forsøger at dekantere bordvine!

Der er følgende simple retningslinjer:

  • Åben og dekanterer årgange der er mindre end 40 år gamle, to til tre timer før drikker. For de fleste af os, der har til hensigt at drikke vores vintage-porte efter et måltid, betyder det at flasken er åbnet og klar, før vi sætter os ned til middag.
  • Hvis du er heldig nok til at kunne servere en portvin der er ældre end 40 år, dekanteres denne 30 minutter til en time før servering.

Så kort fortalt:

  1. Lad flasken stå oprejst fra 15 til 30 minutter, hvis det er mindre end 40 år gamle, og op til 60 minutter, hvis det er ældre.
  2. Hæld vinen forsigtigt ind i en karaffel og stoppe med at hælde, når du ser sediment i flaskehalsen (på portvins flasken).
    Du kan hælde det gennem en tragt foret med et stykke kaffefilter (ikke hvid, da disse er bleget med clorin som vil give en bi-smag – Brug de brune).
  3. Dekanteres årgange op til 40 år to eller tre timer før servering, eller dekanteres ældre årgange 30 minutter til en time før servering.
  4. Slap af og nyd din Vintage Port.

Det er ikke særligt svært ??

For en detaljeret beskrivelse af 4 punkter, så læs videre

Detaljerne

Når du tager flasken fra kælderen eller fra hylden, hvor det har hvilet på sin side, skal du blot holde rejse den op – forsigtigt – og lad den stå.

Hvis flasken er mindre end 40 år gammel, er 15 til 30 minutter er tilstrækkelig – sedimentet i Portvin er ganske tung og vil slå sig ned i bunden hurtigt.
Hvis vinen er meget gammel (det vil sige mere end 40 år) så foreslås det at lade den stå oprejst i en time.
Mere end det er næppe nødvendigt. (Generelt så heller længere end kortere tid, da det vil være synd at ødelægge din portvins oplevelse)

Træk proppen ud forsigtigt.
Hvis det er vanskeligt og du tror at vinen er blevet rystet mens du åbnede den, så kan du lade flasken stå i yderligere ti minutter for at sedimentet sætter sig en gang mere, før den dekanteres.
En god proptrækker bør være forholdsvis lang med en åben spiral og en skarp spids.

Nogle meget gamle flasker havde en hals formet med en tydelig bule, ikke langt under læben (øverste del af flasken).
Korkprodukter fra denne type flasker kan være meget svært at fjerne helt, da den fjerneste ende af proppen bliver nødt til at komprimere sig for at komme op og ud af flasken. Det er muligt at proppen vil gå i stykker og skal fjernes i to omgange, eller det kan smuldre lidt, og falder ned i flasken.
I så fald vil du helt sikkert bruge en tragt og en klud, se nedenfor.

Efter fjernelse af korken, så tør læben af flasken, og hæld derefter forsigtigt vinen i karaffelen.

Hold flaske næsten vandret, så vinen flyder jævnt med tilstrækkelig luftstrøm passerende hen over vinen i flaskehalsen – på denne måde vil vinen falde uden den klukkende lyd, der opstår når passagen af luft i flasken blokeres. En anden årsag til at holde flasken vandret med lagringsmærket (et hvidt farvemærke) opad (dvs samme måde som den er lagret på) er at skorpen, forbliver uforstyrret i denne side af flasken.

Dekantering er lettest med godt lys bag vedflasken, så du tydeligt kan se sedimentet når den når flaskehalsen og stoppe med at hælde.
Hvis du er i tvivl, skal du blot hælde vinen ud i et ekstra glas. På den måde kan du, hvis der er sediment i glasset, så hælde det i vasken, hvorimod hvis vinen er klar, kan du tømme glasset indhold i karaffelen.

En lille fif er også at dufte og smage på den netop åbnede flaske og så derefter sammenligne det med aromaen og smagen efter et par timer i karaffel.
Herved kan du selv sætte dit niveau for hvor lang tid det skal være i karaffel

Hvis du er bekymret for, at du ikke kan se sedimentet, når den når flaskehalsen, eller du tror, at proppen kan have smuldret ned i vinen, kan du bruge en tragt foret med et tyndt bomulds klud (såsom en gamle lommetørklæde eller musselin) til at fange sedimentet.
Skal det være 100% perfekt kan du anvende sterilt kirurgisk gaze puder til filtrering

En anden ting: Sørg for, at Karaflen er ren. Hvis det har været opbevaret i et stykke tid, især med sin prop på plads, kan der være mug i karaflen (som ikke kan ses).
Tag en “sniffer”, og hvis du er i tvivl, skyl den med meget varmt vand og lad det tørre af sig selv og køle af, før du dekantere.
Du kan også vælge at hælde en smule portvinen i karaffel, hvirvle portvinen grundigt rundt for at skylle indersiden af karaffel (husk at hælde det ud bagefter).
Hvis du tilfældigvis har en åben flaske af en billig ruby på hånden kan denne også anvendes til skylning. 

Specielle bemærkninger til Portvine der er 40 år eller ældre

Vær opmærksom på at disse Vintage Port har været meget lidt udsæt for luft i løbet af sin levetid.
De første to år var de lagret i enorme trætanke med titusinder af liter, og så kom de på flaske.

Når du åbner flasken og hælde vinen, vil portvinen naturligvis reagere på pludselige udsættelse for luft.

Med unge op til modne portvine (alt op til 40 år), så sker der det at når de udsættes for ilt, så arbejder de for at åbne op for de magtfulde og koncentrerede karakter af vinen.

Med ældre vine, 40 år eller mere, bør du kun dekantere 30 minutter til en time før de skal drikkes. I denne alder, har disse vine bevæget sig fra deres ungdommelige tæthed og magt, til mere delikat og nuanceret elegance, og der er ikke det samme behov for at “åbne op” for vinen med ilt.

Den anden ting at være opmærksom på er, at i denne alder, kan en duft af vin, når åbnede første gang være frastødende – det kan lugte lidt reduceret.
Bare rolig, det er ikke en fejl, det er ganske almindeligt og naturligt for sådan en gammel vin.
Du skal dekantere den og inden for 20 til 30 minutter vil ilten have gjort sin magi og dufte vil blomstre.
Men husk at begynde at drikke den inden for en time efter dekantering og nyd derefter udviklingen af portvinen i dit glas i løbet af aftenen.

Flere tekniske detaljer og oplysninger hvis du ønsker det!

Vintage port, som mange vine, danner et sediment.

Dette er en helt naturlig og uskadelig resultat af en kemisk reaktion, der involverer poly-fenoler (aromaen forbindelser) i vinen.
I løbet af de naturlige kemiske reaktioner på aldring, øges molekylvægten af nogle af disse stoffer og de falder til bund.

Aldring i flaske, uden ilt, er meget langsommere og forskellig fra den aldrende, der opstår i tønder (for eksempel, Late Bottled Vintage eller tawny-porte), så sedimentet er en smule anderledes. I portvin er sedimentet faktisk ganske tung, de faste stoffer er meget solid og former sig i relativt store flager eller krystaller.
Det betyder, at flasken kun behøver at stå en kort tid før servering og sedimentet tendens til at forblive i bunden af flasken, mens du forsigtigt hælde vin i en karaffel, gør Portvin ret nemt at dekantere. I portvin hvor der er et sød sedimentet, vil konsekvenserne af at have en lille sediment i dit glas ikke være katastrofalt. Først og fremmest vil flagerne eller granulatet af sedimentet have tendens til at afregne til bunden af dit glas og hvis du kommer til at tage noget i munden vil sedimentet ikke føler rart i munden, men det vil ikke ødelægge smagen af portvinen på samme måde som en bitter tør vins sedimenter kan gøre.